Kerstpuzzelaars klaar? Oplossen maar!

Nu ‘All I want for Christmas’ weer volop wordt gedraaid, is het ook weer tijd voor die andere jaarlijkse traditie: de AIVD kerstpuzzel en de juniorkerstpuzzel. Vanaf vandaag staan beide kerstpuzzels online!

Puzzelaars hebben tot en met dinsdag 16 januari 2024, 23.59 uur de tijd om hun oplossingen in te sturen. De puzzels zijn niet alleen voor de Einsteins onder ons; door logisch na te denken en met flink wat doorzettingsvermogen kan iedereen een heel eind komen.

Beeld: ©AIVD

Vaste prik in de kerstperiode

Beide kerstpuzzels zijn ondertussen een volwaardige jaarlijkse kersttraditie van de AIVD. Fans door heel het land kijken ernaar uit. Veel mensen gaan – alleen of in teams – de uitdaging aan om zoveel mogelijk opgaven op te lossen. Dit jaar bevat de AIVD kerstpuzzel zelfs een geheel nieuw onderdeel: Scharten, een mix van darten en schaken. Lees meer over dit nieuwe spel en de spelregels.

Natuurlijk ook weer een junioreditie

De AIVD juniorkerstpuzzel is specifiek gemaakt voor puzzelaars tot en met 15 jaar oud. De eerste editie werd in 2019 bij wijze van experiment gepubliceerd. Inmiddels heeft de junioreditie een vaste plek veroverd naast de volwassen puzzel. De puzzelmakers willen jongeren op een leuke manier kennis laten maken met cryptografie en deze creatieve manier van denken.

Oudere inzenders mogen ook hun antwoorden inzenden en laten nakijken, maar hun scores worden niet opgenomen in de officiële ranglijst.

Kerstpuzzel maken als hobby

De puzzel is ooit begonnen om het systematisch en logisch denken onder medewerkers op een leuke manier te stimuleren. De kerstpuzzel wordt gemaakt door medewerkers van de dienst met kennis van informatiebeveiliging en het versleutelen van staatsgeheimen.

De medewerkers zijn al maanden van tevoren in de avonduren en weekenden bezig met het bedenken en creëren van de verschillende puzzels. Zelfs de illustraties tekent een collega zelf.

Puzzelmaker Alice:

'Het is elk jaar weer een uitdaging om twee ijzersterke AIVD kerstpuzzels te maken, want de puzzelaars worden steeds fanatieker. Mijn collega’s en ik vinden het een enorme eer dat de AIVD kerstpuzzels zo populair zijn, daardoor begrijpt het thuisfront het ook beter als ik mezelf weer eens uren afsluit om die ene puzzel af te ronden.'

Aan de slag met de puzzels

Enthousiast geworden om mee te puzzelen? Download dan vlug de puzzels, zoek een rustig plekje op en stort je op deze uitdaging. Sportief meespelen vinden we belangrijk. Daarom zijn er een paar spelregels. Namens de puzzelmakers wensen we alle deelnemers veel succes en vooral veel plezier!