Bertholee: "Wij drinken geen Martini’s onder werktijd."

Directeur-generaal van de AIVD Rob Bertholee neemt Rotterdamse studenten mee in de wereld van inlichtingen en veiligheid.

Beeld: ©iStockphoto

Ruim 150 studenten met een juridische of criminologische achtergrond kwamen af op een bijeenkomst met de AIVD. Het werd een interactieve middag.

De verwachtingen waren hoog gespannen toen in de introductie de AIVD werd vergeleken met de nieuwe James Bond film. Bertholee moest de zaal teleurstellen: "Wij drinken geen Martini’s onder werktijd, rijden geen supersnelle auto’s en mogen niemand neerschieten."

Het werd een persoonlijk verhaal waarin de dienst een gezicht kreeg voor de nieuwsgierige studenten. Er werken ongeveer 1400 medewerkers met een diversiteit aan veelal academische studies als achtergrond. "We hebben zelfs iemand die het conservatorium heeft gedaan."

Controle en toezicht op het werk van de AIVD

Uiteraard vertelde Bertholee over de taken van de dienst en de bijzondere bevoegdheden die daarbij ingezet kunnen worden. Altijd verbonden aan een onderzoek en ingezet onder strikte voorwaarden. Gecontroleerd door de minister, Tweede Kamer en Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). "Deze commissie heeft toegang tot al onze systemen en medewerkers. Inmiddels heeft de CTIVD meer dan 40 rapporten uitgebracht over de rechtmatigheid van het werk van inlichtingen- en veiligheidsdiensten."

De zaal werd meegenomen in de informatierevolutie. "De huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten komt nog uit een tijd dat internet, smartphones en sociale media nauwelijks bestonden."

Een van de studenten vroeg of het gerechtelijk bevel dat nodig is voor het openen van een brief ook geldt voor het openen van e-mail. "Dit illustreert precies waar we tegenaan lopen met bevoegdheden uit de 20e eeuw." Na anderhalf uur zijn tal van onderwerpen de revue gepasseerd en hebben de studenten meer kennis en inzicht in het werk van de AIVD.