Inlichtingenofficier

Inlichtingenofficier is een letterlijke vertaling van het Engelse Intelligence Officer. In deze AIVD-functie verzamel je informatie over mensen of groeperingen die een bedreiging kunnen vormen voor Nederland.

'Op een dag werd ik gebeld door een medewerker van de AIVD. Of ik niet eens wilde komen praten over een vacature in het inlichtingenproces. Ik vroeg me af: is dat wel iets voor mij? Uiteindelijk won mijn nieuwsgierigheid het van mijn bedenkingen: ik solliciteerde en werd aangenomen bij 'de dienst', zoals we de AIVD intern noemen.

Ik heb nog geen moment spijt gehad. Ik ben ooit begonnen als audiobewerker en werk tegenwoordig als inlichtingenofficier bij een team dat onderzoek doet naar buitenlandse inmenging in Nederland.'

'Als inlichtingenofficier zet je zelf de koers uit van het onderzoek.'

'In deze functie heb ik het ontzettend naar mijn zin. Als inlichtingenofficier zet je zelf de koers uit van het onderzoek. Om vragen te kunnen beantwoorden, verzamel je informatie uit open bronnen en kijk je welke inlichtingenmiddelen je hiernaast kunt inzetten. 

In dit werk ben je een echte spin in het web; je draagt bovendien van begin tot eind de verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt. Hoe leuk is dat?!

In mijn werk moet ik mij wel houden aan de voorwaarden van de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv 2017). Dat maakt dat ik heel creatief moet zijn om binnen de kaders van de wet relevante onderzoeksinformatie te kunnen verzamelen.

Een goede inlichtingenofficier moet daarnaast beschikken over een flinke dosis geduld en doorzettingsvermogen. In mijn geval is het ook een groot voordeel dat ik zelf uit een van de landen kom waarnaar de AIVD onderzoek doet. Ik begrijp hoe het plaatselijke systeem werkt en kan mijn collega's daar goed over adviseren.'

'Bij de AIVD kan ik met mijn werk echt iets betekenen voor de maatschappij.'

'Werken bij de AIVD voelt soms haast niet als werken. Ik heb een geweldige baan en veel fijne collega's. Onze onderlinge band is sterk. Ik denk dat dit komt doordat AIVD'ers buiten de muren van dit kantoor weinig kwijt kunnen over wat we hier doen. Maar met je collega’s zit je de hele dag - en soms zelfs 's nachts - bij elkaar. We delen veel met elkaar.

Het is voor mij belangrijk om écht iets voor de maatschappij te kunnen betekenen. Bij mijn vorige werkgever zat ik wat dat betreft al goed, maar bij de AIVD is dit gevoel - tegen alle verwachtingen in - nog sterker. Ik zit hier niet alleen voor mezelf, ik doe dit voor Nederland.'

Het hele verhaal lezen?

Benieuwd naar het hele persoonlijke verhaal van deze inlichtingenofficier? Lees meer op Werken voor Nederland.

Meer praktijkverhalen

Meer ervaringen van AIVD'ers lezen? Ga terug naar het overzicht.