Naar aanleiding van: '24e James Bond 'Spectre''

De nieuwe James Bond-film Spectre gaat deze week over de hele wereld in première. Met veel spektakel zet de Britse geheim agent 007 zich in, om de wereld te bevrijden van de terroristische organisatie SPECTRE.

Bekende tegenstander van MI6

MI6, waar agent 007 toe behoort, kreeg de afgelopen 50 jaar in de Bondfilms vaak te maken met deze Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge en Extortion.

MI6 is de inlichtingendienst van Groot Brittannië. Naast MI6, officieel genaamd Secret Intelligence Service, kent Groot-Brittannië ook nog MI5, Security Service, die de veiligheidsdienst vormt.

AIVD is MI6 en MI5 ineen

Bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de naam zegt het al, zijn beide taken in één organisatie samengebracht. De AIVD heeft trouwens, net als James Bond, ook de taak het (internationaal) terrorisme te bestrijden. 

Onder de operaties van de AIVD ontbreekt echter de spanningverhogende muziek en er is ook minder vuurwerk bij te zien. En er is nóg een belangrijk verschil met James Bond.

Op de filmposter van Spectre staat acteur Daniel Craig in een wit smokingjasje in de karakteristieke James Bond-pose met een pistool in zijn rechterhand. Een AIVD'er zal in zijn werk nooit een wapen dragen. De ‘licence to kill’ die James Bond heeft, kent de Nederlandse Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten namelijk niet.

Die wet bepaalt wat de AIVD moet en mag. Dat dus niet, en zo bestaan meer mythes en misverstanden over de AIVD.

In de rubriek ‘Naar aanleiding van’ geeft de AIVD algemene duiding bij gebeurtenissen of berichten in de media.