Luister opnieuw mee met de AIVD, podcastserie over een cyberdreiging

Het tweede seizoen van De Dienst is sinds dinsdag 15 februari te beluisteren. In deze podcastserie horen luisteraars hoe de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een cyberdreiging onderzoekt. AIVD'ers vertellen welke stappen ze nemen. Nieuw dit seizoen is dat technisch onderlegde luisteraars zelf kunnen meedoen aan het onderzoek.

Podcastmaker Liesbeth Rasker presenteert ook deze podcast. Zij onderzoekt samen met een aantal AIVD'ers om welke cyberaanval het gaat. 

Het fictieve onderzoek wordt 'Operatie POSITRON' genoemd. 

Rasker spreekt met een teamhoofd en een bewerker die de melding van de cyberdreiging hebben ontvangen. Een analist legt uit hoe je malware herkent, en een cryptoloog vertelt hoe hij de malware onderzoekt.

Directeur-generaal Erik Akerboom: "Het tweede seizoen van podcast De Dienst gaat over een cyberdreiging. De dreigingen en risico's op dat gebied nemen toe. In deze podcast lichten we een tipje van de sluier op over het werk dat wij doen om Nederland tegen cyberaanvallen te beschermen. Voor een bepaalde periode kunnen luisteraars ook zelf actief meedoen met het onderzoek. Heeft technologie geen geheimen voor je? Doe dan online mee met het onderzoek. Ik wens iedereen veel luisterplezier!"

Luister mee met de AIVD

Het tweede seizoen is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Hier staan de eerste twee afleveringen voor je klaar. De komende vier weken voegen we elke dinsdag een nieuwe aflevering toe.

Doe mee met het onderzoek van de AIVD

Heeft technologie geen geheimen voor je? Kruip dan in de huid van een technische AIVD'er en doe actief mee met het cyberonderzoek.

Tot de zomer staat op operatiepostitron.nl voor elke aflevering een zipbestand klaar. Download de opdrachten en probeer de herkomst van de dreiging te achterhalen. 

Terrorisme centraal in seizoen 1

In 2021 kwam het eerste seizoen van De Dienst uit. Daarin konden luisteraars meeluisteren met een onderzoek naar een terroristische dreiging

De Dienst is een podcast van de AIVD. Operatie POSITRON is een fictief verhaal. Alle overeenkomsten met bestaande personen of gebeurtenissen berusten op toeval.